måndag 8 oktober 2012

Värkar och förvärkar.

Jag förstår mig inte på det här med förvärkar och värkar. I lördags vaknade jag på morgonen och undrade om jag hade sovit på en betongplatta, för jag hade så väldigt ont i ryggslutet. Efter ett tag kom jag på att det här ryggontet liksom eskalerade i hur ont det gjorde från och till under dagen. Det gjorde alltså rejält ont från och till. Jag vankade runt som en gammal, skruttig kärring och kämpade på. Jag tänkte att detta kanske var någon förvärksgrej som kanske så sakteliga leder till riktiga värkar och förlossning. Icke. På kvällen försvann allt vad smärtor heter och allt var som vanligt igen. Igår hade jag inte så ont i ryggen som jag hade i lördags, men gick i stället runt med en molande värk i både rygg och mage. Det satt som ett mensvärksbälte runt höften. Men inte värre än så. Precis innan vi skulle gå och lägga oss igår runt 22.30, kände jag hur det plötsligt värkte till i ryggen och hur allt i magen vände sig. Satan i gatan... Dessa djävulsvärkar fortsatte sedan att dyka upp från och till under hela natten. Absolut inte regelbundet, men satan i helvete vad ont jag hade. Jag kan inte jämföra den smärtan med någon annan smärta jag någonsin känt (och då har jag ändå haft både spruckna revben och en krossad näsa). Det var som en mix av värk, kramp, hugg och så kan vi lägga till illamående. Halleluja vad illamående jag blev så fort en värk kom. Spydde två gånger när värkarna var som allra värst, mitt uppe i allt krampande och mina försöka att andas och inte spänna mig... Heh. Jag ringde förlossningen halv två och förklarade och undrade. Barnmorskan sa att det kan vara så att det har dragit igång, men att detta bara är början. Värkarna är för långa (hurra) och för oregelbundna. Jag visste att jag inte skulle bli ombedd att åka dit, men det är väl bra att höra sig för. Barnmorskan sa att jag ska duscha varmt och att jag ska vara med på att det kan gå ett bra tag innan det blir regelbundna värkar. Jahopp. Värkarna höll på fram till strax innan 9 på morgonen, men sedan försvann dom och jag sov i några timmar. När jag vaknade kände jag mig bara mörbultad i kroppen, men värkarna var puts väck. Ringde förlossningen igen och undrade om min kropp är helkocko. Denna barnmorska sa att det är väldigt normalt att värkarna försvinner och att denna latensfas (som jag verkligen hoppas att det är) kan hålla på i ett par tre dagar. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men barnmorskan sa att jag ska vila, vila och vila. Snart drar det igång på riktigt. På riktigt. Hur fan klarar kvinnor detta? Jag är väldigt imponerad över alla kvinnor som föder barn. Jag har varit trött och sliten hela dagen, men jag har inte haft några värkar. Få se vad natten för med sig. So long!

5 kommentarer:

  1. Oj, vad spännande! Kanske er bebis föds nu vilken dag som helst? Själv känner jag också av värkar (just den där mensvärksaktiga) - ibland är den så stark att jag tänker att jaha, ska det börja nu, men oftast är den som vanlig mensvärk, alltså sådan som man kan leva med helt bra. Och alltid tar den slut, jag som bara hoppas och hoppas att NU börjar det. Men nej. Börjar tro att denhär bebisen aldrig ska födas, blir helt galen och är så otroligt frustrerad.

    Men stackars dig som spyr och har dig - jag kan nog känna ett illamående när värkarna kommer också, men har aldrig spytt av det! Kämpa på vännen min, många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att den här bruden inte vill komma ut alls... Förstår inte hur det kan vara så som det var natten till måndag och så bara försvinner allt. Suck.

      Hoppas att er lilla vill komma ut snart, jag menar dom e ju fullt färdiga där inne. Kramar!

      Radera
  2. Så du skrämmer mig med din berättelser, jag vill ju inte vara med om nånting sånt efter 5 månader. Jag tycker inte om smärta. Kan inte barnen bara komma ut utan att göra ont åt sina mammor? Jag vet inte om det är en tröst men dina verkar måst ju betyda att det inte tar så länge före skrållan är färdig att titta ut i världen. Försök kämpa på och vila så gott du kan. Tänker blivande pappan ta någo ledigt sen när Skrållan kommer? Har ni pappaledigt i Sverige på samma sätt som här i finland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry Jacki, men de e lika bra att du får veta de nu... Jag tror att det är bättre att man har koll på att det kan göra så ont, så man int åker till förlossningen i tron om att det ska vara en dans på rosor :) Du kommer att klara dig finfint sen när det väl e dags för dig. Vi e ju gjorda för de här. Man klarar av mycket mera än vad man tror, konstigt nog.

      Här har pappan möjlighet att ta ut halva tiden av den föräldraledighet som delas ut. 60 av dom dagarna har man rätt att vara föräldralediga samtidigt, så kallade dubbeldagar. Jag tror att vi har 480 dagar att dela på, men att Henrik om han vill får ge mig några av sina dagar och vice versa. Från att Skrållan e född får pappan 10 arbetsdagar som inte tas från föräldraledigheten, så att papporna kan vara hemma dom två första veckorna när bebisen har kommit. Vi har nog int exakt bestämt hur vi ska göra, men jag tror att jag ska vara hemma fram till nästa augusti nånting, sen ska jag jobba o sen ska Henrik vara hemma.

      Radera
  3. Lycka till med allt! Hoppas det börjar hända fort så att du slipper gå och vänta med värkar så länge mera!

    SvaraRadera